Povjerenstvo za osobe s invaliditetom Grada Slavonskog Broda i ove je godine u organiziralo program obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom. Na ovaj način svake se godine nastoji senzibilizirati javnost oko problema s kojima se osobe s invaliditetom susreću u svakodnevnom životu. Početkom prosinca je u Velikoj vijećnici održan središnji dio programa- svečana sjednica Povjerenstva na kojoj su već tradicionalno dodijeljene godišnje volonterske nagrade za volonterski angažman pojedinaca te nagrada za poslodavca godine koji podupire zapošljavanje osoba s invaliditetom. Ovogodišnji dobitnici volonterske nagrade su gospodin Đuro Bilušić na prijedlog Udruge osoba s intelektualnim teškoćama „Regoč“ te Ivana Vukasović i Tea Mijoković na prijedlog Poliklinike „Zlatni cekin“.

Prema izboru Povjerenstva, poslodavac godine za osobe s invaliditetom je OB „Dr. Josip Benčević“, a kao primjeri dobre prakse uključivanja volontera nagrađeni su Europski dom Slavonski Brod i Radio 92fm kao neovisni radio koji promiče društvene vrijednosti i senzibilizira zajednicu za probleme ugroženih skupina građana. Gradonačelnik Mirko Duspara, koji je i uručio nagrade pobjednicima, istaknuo je da je njihov rad primjer kako se može doprinijeti da život naših sugrađana, bez obzira na stupanj i vrstu invalidnosti, bude što kvalitetniji. Grad Slavonski Brod kroz svoj socijalni program u suradnji s organizacijama civilnog društva i vjerskim zajednicama trudi se podići razinu kvalitete života posebno ugroženih skupina među kojima su i osobe s invaliditetom. Jedna od takvih mjera je program prijevoza na rehabilitaciju u Zlatni cekin koja se provodi se od 1996. godine, a omogućuje bolju dostupnost rehabilitacijskih tretmana djeci s teškoćama u razvoju. Na ovaj se način pomaže djeci i roditeljima, posebice onima koji nemaju vlastiti prijevoz. Program sufinanciraju Grad i Županija, a prijevozom su obuhvaćena djece s teškoćama u razvoju s područja grada Slavonskog Broda i pripadajućih mu općina. Grad sufinancira prijevoz s iznosom od 80.000 kuna godišnje.

Već treću godinu za redom Grad provodi Projekt „Helping“ – s ciljem pružanja pomoći u nastavi učenicima s teškoćama u razvoju u osnovnim školama u Slavonskom Brodu u okviru kojeg je ove školske godine zaposlen 51 pomoćnik u nastavi i stručni komunikacijski posrednik. Nadalje, U gradskom proračunu su planirana sredstva namijenjena za poboljšanje uvjeta života osoba s invaliditetom. Pomoć je namijenjena u prvom redu za adaptaciju i prilagodbu uvjeta stanovanja osobama s invaliditetom, nabavku ortopedskih pomagala i dr. Sredstva se raspodjeljuju temeljem zamolbi građana te na preporuku udruga. Dodjeljuju se i sredstva udrugama na temelju natječaja, a programi udruga osoba s invaliditetom svrstani su u kategoriju od posebnog interesa. Grad za rad ovih udruga izdvaja 100.000 kuna.

Posebna podrška se daje i razvoju sporta i rekreacije za osobe s invaliditetom što znatno doprinosi kvaliteti života i integraciji osoba s invaliditetom u život zajednice. Tijekom proteklih godina može se slobodno reći da je grad Slavonski Brod na samom vrhu dobro organiziranih sportskih aktivnosti u RH, na čemu se može zahvaliti Sportskom savezu invalida.