Mirko Duspara

Za svoj grad suprotstavio sam se ‘velikim’ facama

Kad samo s ove točke na kojoj se danas nalazimo pogledam oko sebe, to dovoljno govori što smo sve napravili u ovom gradu. Kajakaški dom i Gradski bazeni nisu postojali, a Sportska dvorana Vijuš bila je betonski okvir s dvije dizalice koje su ugrožavale živote prolaznika, a u njoj je i izgubljen jedan mladi život. Sve ove mandate dosad sam imao podršku građana Slavonskog Broda. Vjerovali su u mene, ali sam isto tako, ja vjerovao u njih jer bez njihove pomoći, bilo bi teško sve ovo ostvariti. Danas neki novi klinci koji šeću ulicama grada, nisu ni svjesni da smo prije par godina na osječkoj rampi čekali po pet-šest puta dnevno prolazak vlakova i da je to bila naša svakodnevica. Postali smo grad primjer. Nedavno smo dobili priznanje neovisnih medija u Hrvatskoj koji su Grad Slavonski Brod svrstali u vrh jer smo prošlogodišnji proračun završili s 21 posto povećanja prihoda u odnosu na godinu ranije. U ovim teškim vremenima, to dovoljno govori koliko smo vodili brigu o svakoj kuni koju nam građani uplaćuju.

Želimo da ovo bude grad ugodnog življenja našim Brođanima od rođenja do smrti. Krenuli smo od opreme za novorođenčad i obnove te izgradnje dječjih vrtića, dakle, jednakih startnih pozicija za sve, uredili smo sve gradske osnovne škole, a sada radimo na njihovu proširenju kako bismo osigurali mogućnost cjelodnevnog boravka u školi i jednosmjensku nastavu. Te ćemo projekte nastaviti. Cilj nam je da mlade obitelji ostanu u gradu. Jedan od načina za to je novo zeleno i pametno naselje za mlade obitelji u Došenovoj ulici. Predviđeno je petnaestak zgrada za mlade obitelji, uz plaćanje najma i mogućnost otkupa nakon deset godina. Nastavit ćemo mladima nuditi zemljišta za izgradnju obiteljskih kuća. Osigurali smo mjesto za kampus našeg Sveučilišta. Vidimo ga kao moderno sveučilište koje će mlade iz drugih krajeva zadržati u našem gradu i nakon studiranja. Nacija nam stari pa se moramo pobrinuti za najstarije sugrađane. U cilju je izgradnja doma za umirovljenike grada Slavonskog Broda jer su liste čekanja na županijski Dom dugačke i na mjesto se čeka po deset godine. To je nedopustivo. Isto tako bismo gradili naselja za starije koja bi bila daleko humanija nego sami domovi. S obzirom na zagađenje zraka, prioritet nam je preobrazba u zeleni i pametni grad. Već smo pokrenuli istraživanja geotermalnih izvora vode. Iskorištavanjem te energije za grijanje kućanstava, smanjili bismo štetne čestice iz ložišta na kruta ložišta. Nastavit ćemo i s 30 novih kilometara biciklističkih staza. – kazao je Duspara o planovima za budućnost.

Mislim da sam dosad imao dobru podršku Brođana, da smo dobro surađivali i funkcionirali, da sam neovisan i samostalan te sam se, za svoj grad, znao suprotstaviti ‘velikim facama’ i imenima u Republici Hrvatskoj, ali sam, pritom, uvijek bio u pravu. Ponosan sam jer smo svojom borbom zaštitili imovinu Grada, posebice vezano za Korčulu i Stari Grad. Ostao je dug, a to je ova zona iza bazena – najveći park u gradu Slavonskom Brodu koji je uvijek trebao biti gradski, a igrom političara onog vremena, privatni interes nadvladao je opći i to je prepisano na druge. No, siguran sam da ćemo i tu pobijediti u mandatu koji je pred nama kako bi to bio najljepši dio grada za rekreativce i šetače. Sve što sam radio, radio sam za ovaj grad. Kao što sam se devedesetih borio u uniformi za ovu državu, tako se sad borim svim dopuštenim sredstvima kao političar da ovaj grad ne ostane tamo gdje pojedincima odgovara, nego da bude perjanica ove zemlje. Građani su moja jedina stranka i siguran sam da ćemo polučiti dobar rezultat te da ćemo u Gradskom vijeću imati većinu i nećemo ovisiti o jednoj ruci i ucjenama pojedinaca.

Mijenjamo grad nabolje