Stranka DUSPARA MIRKO – NEZAVISNA LISTA (DMNL) predstavila je danas na tiskovnoj konferenciji medije kandidate za gradonačelnika Slavonskog Broda i županicu Brodsko-posavske županije na lokalnim izborima u svibnju 2021 godine.

To su Mirko Duspara, dr.med., predsjednik stranke DMNL i aktualni gradonačelnik i kandidat za gradonačelnika Slavonskog Broda, te Tea Tomas, aktualna zamjenica gradonačelnika Slavonskog Broda i kandidatkinja za županicu Brodsko-posavske županije.

„Za razliku od grada Slavonskog Broda koji ved godinama uspješno razvijamo uz podršku Brođana, Brodsko-posavska županija ved godinama stagnira i jedna je od naših najnerazvijenih županija. To je i razlog zbog kojeg na ove izbore po prvi put izlazimo s kandidatkinjom za županicu Brodsko-posavsku, i to baš mojom sadašnjom zamjenicom Teom Tomas, kako bi sve ono dobro što radimo za grad Slavonski Brod preslikali i na županiju“, rekao je uvodno Mirko Duspara, predsjednik DMNL.

„Pred vas izlazim kao kandidatkinja s jasnom vizijom razvoja i nizom novih ideja koje de našu županiju, koja je nažalost ved godinama na začelju Hrvatske po mnogim pokazateljima, uzdignuti da
postane primjer drugima i napokon iskoristi svoje pune potencijale.

Posljednjih 8 godina sudjelujem u izvršnoj vlasti Slavonskog Broda kao zamjenica gradonačelnika i dok se Slavonski Brod naočigled razvija te svojim građanima pruža uvjete za kvalitetan život, gledam županiju koja zaostaje, stagnira i propušta brojne prilike koje se neće ponoviti.

Loše provođenje politika vladajućih naše županije i nedostatak brige za naše mlade, za naše obrtnike i poduzetnike, i općenito zanemarivanje županije, dovelo je do kulture iseljavanja koja je iz godine u godinu sve jača, a županiju je svrstalo među najnerazvijenije u Europi.

Došlo je vrijeme za promjenu, vrijeme da naša županija krene u novom smjeru putem napretka! Brodsko-posavska županija se može i mora pokrenuti!

Brodsko-posavsku županiju želim učiniti gospodarski konkurentnom regijom uravnoteženog i održivog razvoja, temeljenu na proizvodnim i poljoprivrednim djelatnostima, osnaženim iskustvom i znanjem marljivih i poštenih ljudi. Očuvati bogatu kulturnu i prirodnu baštinu te Brodsko-posavsku županiju učiniti privlačnom i ugodnom za život, rad i boravak.

Našoj županiji je potreban oštar zaokret. Moji prvi koraci biti de pokrenuti ubrzan razvoj povlačenjem sredstava EU fondova, snažno poticanje obrta, malog i srednjeg poduzetništva te osiguravanje najboljih uvjeta za naše poljoprivrednike. Uvest ću mjere za ostanak mladih koji de bezbrižno modi živjeti, raditi i planirati obitelj u svom rodnom kraju, a našim starijim stanovnicima osigurati uvjete za dostojnu starost.

Vrijeme je za nove ljude i novu politiku koja de znati prepoznati prednosti i iskoristiti potencijal naše županije. Politiku koja de staviti na prvo mjesto staviti ljude, iskoristiti sve ljudske i prirodne resurse županije i dovesti je među vodeće županije u Hrvatskoj i regiji gdje, ako gledate naše vrijedne ljude, i pripadamo.

Ja odlično poznajem probleme, ali mogućnosti naše županije i pred sugrađane dolazim s konkretnim planovima i novom energijom za napredak.

Svoja rješenja i stručnost sada stavljam u službu svih vas, stanovnika brodsko-posavske županije, kako bi zajedno vratili izgubljen sjaj našoj županije i postali ponosom Lijepe naše“, izjavila je Tea Tomas.

„Slavonski Brod smo u proteklih 16 godina pretvorili u grad primjer drugima, zahvaljujući prije svega velikoj podršci Brođana. Kad pogledamo slike grada od prije i danas pričamo o dva sasvim različita lica Broda. Neki novi klinci danas ne znaju da smo prije u koloni čekali prolazak vlaka kroz sami grad prije izgradnje podvožnjaka u Osječkoj. Ostvarili smo uvjete da se u gradu pristojno živi, radi i obrazuje te da mladi u njemu trajno ostaju.

Sve to smo postigli zahvaljujući povjerenju Brođana meni kao nezavisnom gradonačelniku, koji mimo stranaka i stranačkih igara, može isključivo voditi brigu o interesima i napretku građana.

Puno toga je napravljeno, ali se i puno toga tek započelo i to želimo završiti. Zato samo odlučio tražiti još jedan mandat gradonačelnika od Brođana

Slavonski Brod vidim kao pametan i zeleni grad u službi građana kroz sljedećih pet područja“, izjavio
je Mirko Duspara, te naveo pet područja iz svojeg izbornog programa.

 

1) Uređeni život zajednice- sve što treba mlada zaposlena obitelj, ali i njezini roditelji od rođenja
do fakulteta

– pomoć i oprema za novorođenu djecu kroz demografske mjere

– upis sve djece u vrtiće

– osnovna škola – od nabavke knjiga do cjelodnevne nastave, u jednosmjenskim školama s produženim boravkom i prehranom

– ostajemo u svom gradu i studiramo na modernom sveučilištu – osiguranjem zemljišta za kampus sveučilišta stvoreni su preduvjeti za njegov daljnji razvoj

– za mlade obitelji omogućujemo da grade kude na gradskom zemljištu ili pak žive u gradskim stanovima

– gradimo zeleno i pametno naselje za mlade obitelji

– ali i povećavamo kapacitete za smještaj starijih generacija izgradnjom novog doma za starije

 

2) Nastavak ulaganja u infrastrukturu – vodu, odvodnju i ceste sve dok zadnja kuda u gradu na
bude imala standard onih u centru.

– Realizacija dijela aglomeracije „Brod 2“

– Završetak stadiona na Savi

– Uređenje Športsko-rekreacijskog centra „Klasije“

 

3) Razvoj digitalnih vještina u poduzetništvu i otvaranje novih radna mjesta

– Povećati konkurentnost i otvoriti nova radna mjesta u novim industrijama

– Izgradnja akceleratora kao mjesta za razvoj novih projekata

 

4) Zeleni grad- poticati korištenje obnovljivih izvora energije i raditi na kvaliteti zraka u gradu

– Ispresijecati grad pješačkim i biciklističkim stazama

– Poticanje alternativnih oblika prijevoza

– Uređenje biciklističkog parka

– Pametno upravljanje javnim parkiralištima

– Izgradnja stanica za punjenje električnih automobila

– Termalni izvori omogućuju razvoj alternativne mreže za grijanje i zamjene postojećih ložišta na kruta goriva

– Tvrđava Brod kao botanički vrt

 

5) Potpuna digitalizacija gradske uprave za učinkovitiji servis građanima

– I sve to mora povezati brza i moderna digitalizirana gradska uprava koja je digitalno povezana s trgovačkim društvima u vlasništvu grada i javnim ustanovama na dobrobit građana.

– Podatke i dokumente kojim raspolaže i do kojih može doći grad građani više neće morati sami tražiti

 

„I na kraju, istaknuo bih posao na koji sam posebno ponosan nakon svih ovih mandata, a to je zaštita gradske imovine. Odmarališta Stari Grad i Korčula su i dalje na raspolaganju svim Brođanima i u vlasništvu su grada i po tome smo specifični. Imovina grada raste, ne rasprodaje se. Samo kao neovisan kandidat mogao sam uspjeti u spašavanju imovine grada jer nikome nisam dužan i ništa mi nije ispred interesa grada i stanovnika Slavonskog Broda.

Moja stranka od prvog dana su isključivo bili i ostali jedino Brođani. Vjerujem u pobjedu na ovim izborima i osvajanje većine u gradskom vijeću grada Slavonskog Broda. Uvjeren sam da ćemo uz njihovu podršku i dalje mijenjati grad na bolje“, poručio je na kraju aktualni gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara.