Kako bi se mladim obiteljima na području Slavonskog Broda omogućilo što jednostavnije i povoljnije rješavanje stambenog pitanja, Grad Slavonski Brod je financirao projekt izgradnje dviju stambenih zgrada u Ulici Vida Došena predviđenih za davanje u najam po povoljnijim tržišnim uvjetima.

U svakoj od stambenih zgrada nalazi se po šest stanova, tri površine od 47 m2 te tri površine 58 m2, a pravo najma će ostvariti mlade obitelji čiji članovi ne prelaze dob od 45 godina te koji nemaju u vlasništvu nekretninu na području Republike Hrvatske. Osim povoljnije najamnine, kroz ovaj projekt mladim obiteljima se omogućuje i dodatna sigurnost jer će s Gradom imati zaključen ugovor o najmu stana, što s privatnim najmodavcima često nije moguće, a stan će se moći i otkupiti nakon određenog broja godina najma. Izgradnjom stambenih objekata u Ulici Vida Došena te nastavkom projekta izgradnje novih stambenih zgrada i u 2018. godini, u vrijednosti od 5.000.000,00 kuna, Grad Slavonski Brod uspješno nastavlja raditi na sustavnom planiranju i poboljšanju uvjeta života i rada kako bi se zadržalo postojeće stanovništvo te privuklo mlade obitelji u grad.

Podsjetimo, da je uz izgradnju gradskih stanova za najam, Grad prošle godine pokrenuo i projekt gradskih zemljišta na kojima mlade obitelji imaju pravo građenja obiteljskih kuća. Pojednostavljeno, to znači da mlade obitelji imaju mogućnost svojevrsnog zakupa gradskog zemljišta za potrebe gradnje obiteljske kuće i to na razdoblje od 99 godina, što plaćaju oko 100 kuna mjesečno. Ukoliko za to pokažu interes, nakon razdoblja od deset godina, gradsko zemljište mogu i otkupiti od Grada. Pri tome će cijena zemljišta biti umanjena za ukupan iznos uplaćenog prava građenja koje je i nasljedno. Nakon sklopljenog ugovora mlade obitelji imaju rok od tri godine za izgradnju kuće, a dosada je petnaest obitelji sklopilo ugovore, a tri obitelji su izgradile svoje kuće. Kroz oba ova projekta Grad Slavonski Brod želi pomoći što većem broju mladih obitelji koje još uvijek nemaju riješeno stambeno pitanje.